Најневероватнији снимак српско-руских односа и то из 1914. (ВИДЕО)

Јесте ово што пред вама видео-снимак на страници бесплатне књиге „Гвоздени пук“ на којој вас, као и обично, чекају чудесне приче из славног и страшног периода 1912. – 1918, али сам снимак само наизглед нема везе са најодликованијом јединицом српске војске. Има, међутим, и те како везе са народом из ког је „Гвоздени пук“ поникао.

Пред вама је, заправо, једна мала ексклузива: сцене из Београда из чувене 1914, у којој је, пред сам почетак Првог светског рата у амбасади Аустроугарске преминуо руски амбасадор Николај Хартвиг.

Велики пријатељ нашег народа, баш као и његова супруга која је и до тада, а и од тада доносила силну помоћ за Краљевину Србију, преминуо је под неразјашњеним околностима, наводно од, ето, срчачног удара – баш када су Аустроугари уручивали Србији ултиматум којим су хтели да отпочну поробљавање.

А онда је на ред дошла сахрана Николаја Хартвига.

У Србији, која је имала нешто преко четири милиона становника, од којих око трећина у новоослобођеним територијама 1912. и 1913. (Стара Србија и Македонија), шта мислите, колико људи је решило да из поштовања дође на сахрану? Чак СТОТИНУ ХИЉАДА!
О

во чудесно видео-сведочанство, старо више од века, је пред вама захваљујући дивним људима из Кинотеке (рестаурација је обављна у Одељењу дигиталне рестаурације са скенираног дубл негатива израђеног у лабораторији Госфилмфонда – Руске кинотеке и дубл негатива Филмског архива Аустрије). Рестауратори су били Стеван Станић, Лазар Лисинац, Бојан Перковић, супервизор Дубравко Бадалилић, монтажери Божидар Јовановић, Маријана Цукућан, Божидар Марјановић и координатор овог пројекта Александар Ердељановић. Бог им свима добро дао.

А и свима нама, чији су преци живели и гинули – да бисмо ми умели да ценимо слободу.

Сећање на славне претке настављамо да чувамо на www.gvozdenipuk.rs
Прикључите се!

(Хвала свима који су допринели да књига „Гвоздени пук“ поново угледа светлост дана. Ако желите да помогнете да ова идеја настави да живи, можете и сами да то учините на више начина. На пример, на месечном нивоу путем платформе Патреон (https://www.patreon.com/gvozdenipuk) или директним слањем прилога, за шта се упутства налазе на страници „Донације“.)

Related Posts

Гвоздени пук

Ово јесте сајт о Гвозденом пуку, али је заправо посвећен првом роману о њему и још неким, врло важним књигама.