Помало невероватни снимци војске Краљевине Србије у Првом светском рату.

У овим сегментима наших и страних журнала редом можете да видите: српску војску на Солунском фронту, потом нашу војску у маршу, затим артиљеријску паљбу, па укопавање, онда и рад у складишту војске. Следи снимак саслушавања једног заробљеног војника Бугарске, потом следе снимци рањених српских војника пред нишком болницом, па и изглед једног обичног војника, а заправо јунака са ордењем.

Потом следи снимак места Воинце, а онда и подизање у ваздух војног балона. Следи улазак српског пилота у авион, као и пилотово разгледање карата са официрима и војницима, а пред крај и воловске запреге са рањеницима који стижу у америчку болницу у Београду. Ту је и једна нама сада необична, тада не толико, осматрачница на дрвету у Семберији. И, на завршетку овог колажа – два кола у извођењу српске војске на Солунском фронту!

Уживајте у снимицима који су сачували и обрадили добри људи из Кинотеке, а објављени су и на Фејсбук страници књиге „Гвоздени пук“:

 

(Хвала свима који су допринели да књига „Гвоздени пук“ поново угледа светлост дана. Ако желите да помогнете да ова идеја настави да живи, можете и сами да то учините на више начина. На пример, на месечном нивоу путем платформе Патреон (https://www.patreon.com/gvozdenipuk) или директним слањем прилога, за шта се упутства налазе на страници „Донације“.)

Related Posts

Гвоздени пук

Ово јесте сајт о Гвозденом пуку, али је заправо посвећен првом роману о њему и још неким, врло важним књигама.