5-polazak-s

Ово јесте сајт о Гвозденом пуку, али је заправо посвећен првом роману о најчувенијој и најодликованијој јединици српске војске. Њени подвизи су почели 1912. године у Првом балканском рату, наставили 1913. у Другом, а нарочито су се видели од 1914. до 1918. у Великом рату, односно Првом светском.

У питању је књига која представља аутентичан приказ свакодневног живота, рада, борби и предаха, као и размишљања и понашање војника Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“ првог позива. За њено писање коришћени су бројни материјали до којих се дошло током двогодишњег истраживања – од Војног архива, на чему је аутор захвалан Министарству одбране на дозволи да документима приступи, преко других архивских података, али и мемоара, дневника војника и њихових старешина, све до дневне и периодичне штампе из тог времена, као и друге литературе доступне што у музејима и архивима, то и у приватним збиркама.

Књига има три дела. У првом, читаоцима је на 400 страна приређен богат материјал из 1912. године, када је Гвоздени пук и започео своја ратна дејства, тада у ослобођењу Косова и Метохије и онога што се звало „Старом Србијом“ од вишевековног освајача, Османског царства.

Жеља аутора, Дарка Николића, новинара из Београда, је да се књига – бесплатно дели по Србији. За тако нешто је потребно прикупити значајна средства, а ако сте вољни да се тој помоћи прикључите, као што су то већ учинили неки наши спортисти и јавне личности, посетите страницу „Донације„. На њој се, од лета 2018, налазе и најновије информације о начинима помагања штампања новог тиража, јер је први подељен библиотекама широм Србије и Републике Српке, као и онима који су материјално и нематирајално помогли да до штампања првих хиљаду примерака дође.

odstampanaknjiga

Књига је, захваљујући вишемесечном залагању око 200 дародаваца, који су прилагали колико су могли, од 1000 динара до неколико десетина евра, одштампана у јуну 2017, а први тираж је био довољан да се нешто преко 700 примерака пошаље свим српским библиотекама, стотинак затворима, а остатак добротворима, без чије помоћи не би дошло до штампе. У току је прикупљање средстава за друго издање, како би се књига, по ауторовој жељи, и даље делила свим заинтересованима.

Роману је велики простор дат и на РТС-у…

… а како сама књига изгледа и шта се у њој налази, погледајте на страници „Преузимање„.