Индијанци – саборци Гвозденог пука (ФОТО)

Ови људи су се са нашим прецима заједно борили у Првом светском рату.

У питању су Индијанци из племена Кри, којих и сада има преко 200.000 у Канади. На овој фотографији пред одлазак у Велики рат су млади чланови Кри племена, заједно са својим дедама. Свако у својој униформи.

У време почетка рата, Канада је, као привржена британској круни, имала војску од само 3.110 људи. Уласком њене Империје у рат – канадска влада је морала да се укључи, али је имала слободу да одреди ниво учешћа те државе у рату. Одлучила се за потпуно учешће, објавивши рат Немачкој. А она армија од 3.110 људи…? Увећала се. Значајно. Само се из племена Кри јавило 4.000 младића.

Ти Индијанци, који су највећим делом борили на Соми и Вимију, у чувених „100 дана канадске офанзиве“ (на западном фронту), били су током Великог рата наших савезници. Мали, али поносни. И, нешто још важније: нису радили ништа чиме би обрукали претке. Фотографија са дедама, начињена пред полазак у рат, на то их је стално подсећала.

Могли бисмо и ми да се подсетимо тог рецепта – храбро бити на страни Добра, са мудрошћу предака у мислима, а погледом у будућност. Тако се једино и живи вечно.

(Хвала свима који су допринели да књига „Гвоздени пук“ поново угледа светлост дана. Ако желите да помогнете да ова идеја настави да живи, можете и сами да то учините на више начина. На пример, на месечном нивоу путем платформе Патреон (https://www.patreon.com/gvozdenipuk) или директним слањем прилога, за шта се упутства налазе на страници „Донације“.)

Related Posts

Гвоздени пук

Ово јесте сајт о Гвозденом пуку, али је заправо посвећен првом роману о њему и још неким, врло важним књигама.