Ово није обичан сајт

Нама је, половином прошлог века, силом забрањено да знамо своју историју, религију, пре тога и писмо, речју – културу… У међувремену смо се расули по свету, где туђи животни стилови обликују и наше животе. Чак и у својој земљи, меље нас свакодневица. Пoлако почињемо да заборављамо ко смо и несвесно се уклапамо у оно што други желе да будемо. Ми баш и не знамо шта нам је колективни идентитет, али слутимо да смо нешто друго од оног на шта смо приморани да будемо. Сасвим је разумљиво што се у том раскораку – не осећамо добро.

Да бисмо и сами освестили оне фрагменте знања о сопственој прошлости, о константности нашег постојања, како бисмо знали шта нам предстоји, сели смо, истражили и написали неколико књига о нашем, српском идентитету. Уџбенике смо претварали у романе, науку у питку књижевност, речју, писали смо једноставно да једноставније не може бити, како би се олакшано и брзо схватило оно што је деценијама и генерацијама пропуштено.

Ко смо ми? Ми смо: Дарко Николић, новинар, др Весна Николић, Даркова мама, и наша пријатељица Милица Ајдуковић.

Дарко је на основу век старих докумената о Гвозденом пуку писао уџбеник у форми романа, како би савремени човек, који никада није учио о томе, могао да зна шта се и зашто тада са Србима догађало. Та књига се не продаје, она се и даље бесплатно дели. Пише и епску фантастику, кад нађе времена. Читаоци га знају по текстовима у новинама.

Весна пише о православљу и традиционалној српској култури. На томе је магистрирала и докторирала. И она је поклањала, али нема се од куда више. Њена књига „Традиционално српско венчање“ продата је у 8.500 примерака за месец дана, а од издавача добила је 0,08 € по примерку. За те паре не може да се штампа ново издање, без обзира што је интересовање – невероватно. А огромно је и због теме, али и због фасцинантног стила писања. Уверите се и сами

Милица је истражила и исликала светородне Немањиће, и написала књигу о томе. Све од својих пара, од пара из куће, боље речено.

Изложба слика о Немањићима сматра се највећим истраживачким подухватом у ликовној уметности, зато што је требало истражити и одећу, и накит, и хералдику, и орнаментику средњег века у Србији. А пре свега биографије Немањића и њихових директних и бочних сродника и потомака.

Опремање изложби, од каталога, преко плаката до превоза, све то плаћа из кућног буџета. За народ је то и даље бесплатно.

Али то није све. Овај тим  чине и најбољи српски сликари, илустратори, дизајнери и преламачи, који су до сад бесплатно помагали.

Да није публике која је жељна знања о сопственом идентитету, оволики труд и одрицање не би имали смисла. Ако и Ви спадате у оне који би желели да знају основне ствари о нашем заједничком коду –  помозите.

Знамо да ми, аутори, нисмо једини Срби који воле своје народно достојанство, па се надамо да ћемо се срести с Вама као свој са својима, кроз једноставно и присно откривање тога ко смо.

У тој нади и љубави остајемо да живимо с Вама наше не баш лаке, али племените животе.

 

Сви аутори

Уџбенику у романескној форми, "Гвоздени пук", дат је велик простор и на РТС-у

… a како сама књига „Гвоздени пук“ изледа и шта се у њој налази, погледајте на страници „Преузимање”, где вас такође чекају и делови и могућност наручивања и осталих књига којима је овај сајт посвећен.