Остале Књиге

Ово јесте сајт о књизи „Гвоздени пук“, али ова страница, на којој се сад налазите, направљена је из једног посебно лепог, а важног разлога…

Наиме, како је књига о најчувенијој јединици српске војске настала у кући у којој се од чукундеде Ђорђа, преко прадеде Стевана, па преко деде и мајке вазда живело служећи Богу и народу, то је и некако природно Бог дао да се све то искуство и знање слије у једну књигу каква је „Гвоздени пук“. У живој и свакодневној комуникацији са читаоцима књиге, често се појављивало питање „Зашто смо ми данас овакви? И како то да су наши преци били онакви?“. Одговор је једноставан – недостаје сегмент знања који је силом и систематски брисан људима у времену после Другог светског рата.

И управо зато, паралелно са даљим истраживањима везаним за наставак приче о Гвозденом пуку, у истој кући настало је још неколико књига. Оне треба да послуже свима да разумеју суштину моралног бића српског човека.

Не само морал, читав живот се заснивао на православном хришћанству. Управо оно је систематски брисано и као знање и као образац понашања. И то се, уз подршку коју ће понудити поменуте књиге, може некако ревитализовати и надградити. Али, без њих се не може разумети не само живот предака, него ни сад овај наш, данашњи.

Те књиге о крштењу, венчању, упокојењу и томе шта је, заправо, грех, односно где то грешимо у ова нова, модерна времена – писала је мајка Дарка Николића, др Весна М. Николић, чији је магистарски рад био везан за српску традицију, а докторски за нашу веру.

Прва од књига из те едиције, „Шта треба знати о греху“ је одштампана и доступна је заинтересованима.

Намењена је, пре свега, онима који о православљу баш и не знају много, а волели би да им неко то једноставно појасни. Томе књига и служи, да читаоца проведе кроз одговоре на питања шта то радимо, а мислимо да сигурно добро радимо, а резултати у виду лепшег, радоснијег живота, изостају. Како да осетимо истинску срећу, шта је то што су једноставне смернице које воде до одговора, све то, и много више, уз стотине интересантних, понекд духовитих, али заправо дубоко важних и снажних примера, уз смернице светитеља од настанка Хришћанства до оних из сусрета патријарха Павла са аутором, налази се у овој књизи. Она је Б5 формата, попут уџбеника, има 300 страница и можете је, по цени од 1.000 динара + поштарина, већ сада наручити.

У припреми су још неке, нешто краће, а изузетно корисне књиге из едиције
„Шта треба знати о…“ и то о крштењу, венчању, упокојењу.

Куповином ових књига, помоћи ћете и даља истраживања, даље штампање и даље бесплатно дељење „Гвозденог пука“, како првог дела, тако и осталих који су у плану.

О Ауторима

Дарко Николић

Новинар овдашњи. Аутор књиге „Гвоздени пук“. Али, и не само то. Некадашњи студент генерације, писању се посветио најпре у свету спортског новинарства.

Весна Николић

Рођена 1952. године у Београду. Завршила је Факултет драмских уметности, одсек Организација сценских и културно-уметничких делатности и дипломирала на катедри за Менаџмент у култури, са просеком 9,37.