Снимак поласка српске војске са Крфа на Солунски фронт (ВИДЕО)

Пред вама је снимак поласка опорављене српске војске са Крфа – у ослобођење отаџбине.

На снимку старом 101 годину можете чути и песму „Јесам ли ти, јелане“, која, иако испрекидана на моменте услед старости материјала, представља управо песму коју су певали војници Гвозденог пука када су кренули три године раније, 1913, на Брегалницу. Тада им је јављено да је Бугарска, дотадашњи савезник у Балканском рату (покренутом да би се збацио вишевековни османски јарам са Балкана), без објаве рата напала наше трупе.

Овај снимак поласка српске војске са Крфа ка Солунском фронту, где је и водила битке у другој половини Првог светског рата – рестауриран је захваљујући нашој Кинотеци у којој, попут многих овдашњих институција, раде посвећени људи без којих не би били сачувани овакви материјали.

Чување сећања на те наше претке, уз чудесне детаље о најодликованијој јединици коју је Србија имала, чека вас и даље на www.gvozdenipuk.rs


(Хвала свима који су допринели да књига „Гвоздени пук“ поново угледа светлост дана. Ако желите да помогнете да ова идеја настави да живи, можете и сами да то учините на више начина. На пример, на месечном нивоу путем платформе Патреон (https://www.patreon.com/gvozdenipuk) или директним слањем прилога, за шта се упутства налазе на страници „Донације“.)

Related Posts

Гвоздени пук

Ово јесте сајт о Гвозденом пуку, али је заправо посвећен првом роману о њему и још неким, врло важним књигама.