Занимљивости

Како до књиге „Гвоздени Пук“?

Последњи примерак првог издања бесплатне књиге „Гвоздени пук“ послат је породици Љиљане Спасић, која је као трудница, у седмом месецу трудноће, погинула од касетне бомбе бачене на Ниш 7. маја 1999. током НАТО агресије. Породица је пожелела примерак књиге и чим је аутор за ту жељу сазнао, књига је одмах упућена.
Прочитај Више

Подржите „Гвоздени пук“ и на Патреону!

До сада је одштампано 2.300 примерака књиге о нашој најодликованој војној јединици, књиге која се не продаје већ искључиво дели. И, на томе се неће зауставити, јер се преко 8.500 људи јавило са жељом да добије свој примерак. О детаљима поделе више можете пронаћи на на страници Новости a овога пута само кратко о новом...
Прочитај Више

Утисци читалаца о књизи „Гвоздени пук“

Утисци људи који су читали "Гвоздени пук" Дарка Николића.
Прочитај Више

Одштампано друго издање „Гвозденог пука“!

Књига „Гвоздени пук“, чији је први тираж подељен током 2018. године, поново је изшла из штампе! Богу хвала, а и дивним дародавцима, прикупљена су средства за нови, већи тираж од првобитног.
Прочитај Више

Арчибалд Рајс и његове важније речи од оних из „Чујте, Срби“

Замислите да сте везани на воденички точак. И сваки пут када удахнете ваздух, бајонет вас прободе. Не, није то сцена из филма. Из Србије је. Арчибалд Рајс је написао и значајније књиге о нама од "Чујте Срби". Само, нису нас ни о њима учили у школама. А ево зашто би то морало да је случај.
Прочитај Више

Како су, заправо, странци видели Србе током Великог рата?

Ми смо убеђени да свет не мисли о нама баш сјајно и бајно, али ситуација је заправо често умела да буде другачија. Штавише, пре стотину година (и коју приде), западни део европске цивилизације је на један врло занимљив начин могао да са лица места сазна какви су то Срби. И, то сведочанство једног британског лекара...
Прочитај Више

Невероватно јунаштво током Церске битке које није описано ни у једном уџбенику

Када би се решеност српског војника изучавала у нашим школама, а не само датуми, светски познате личности и локације, вероватно би се у таквим уџбеницима нашао и један овакав пример. Морао би, јер - чудесан је то пример.
Прочитај Више

Најневероватнији снимак српско-руских односа и то из 1914. (ВИДЕО)

Јесте ово што пред вама видео-снимак на страници бесплатне књиге "Гвоздени пук" на којој вас, као и обично, чекају чудесне приче из славног и страшног периода 1912. - 1918, али сам снимак само наизглед нема везе са најодликованијом јединицом српске војске. Има, међутим, и те како везе са народом из ког је "Гвоздени пук" поникао.
Прочитај Више

Он се усудио да пише о Гвозденом пуку

ТВ Прва је решила да направи интервју са Дарком Николићем, који је и написао књигу "Гвоздени пук" коју бесплатно дели. Само, тај прилог - није баш обичан...
Прочитај Више

Фотографија која би требало да буде у сваком српском уџбенику историје

Ову фотографију никада досад нисте видели, а требало би да је у сваком уџбенику историје. Видите је на интернет страници књиге "Гвоздени пук", а сведочи о јунаштву које чак и надилази храброст див-јунака из "Гвозденог пука".
Прочитај Више

Наизглед идилична фотографија која је све – само то не

Наизглед помало идилична стара сеоска фотографија из Србије. Само, ово уопште није идила. Него фото-доказ страхоте.
Прочитај Више

Последње речи Живојина Мишића пред јуриш у пробој Солунског фронта

Почетак Божићног поста онима који су поносни на славне претке могао би да послужи као дивно подсећање на снагу која је и водила оне див јунаке у Великом рату. Ово је кратка прича, више сведочанство, о извору те снаге.
Прочитај Више

И кад полудимо – пркосићемо злу

Пред вама је једна од најневероватнијих српских прича из Великог рата. Кратка, али невероватнија од многих за које сте чули. До ње се дошло током истраживања за бесплатну књигу "Гвоздени пук" и дешава се током бомбардовања Београда 1914.
Прочитај Више

Кад се крварило, а ниоткуда помоћи, ко је притекао?

Када је Аустроугарска напала Србију, молбу нашег Црвеног крста упућену Међународном, да се пошаље било каква помоћ, као да нико није чуо. А онда се десило право мало чудо.
Прочитај Више

Марш на Дрину у једном необичном, америчком извођењу

Пред вама је "Марш на Дрину" у једном необичном извођењу. Баш необичном.
Прочитај Више

Прешли Саву да оставе поклон Аустроугарима

Само што је почело бомбардовање Београда, чиме је отпочео и крвави Први светски рат, петоро Срба (не петорица, било је ту и "слабијег пола") побринуо се за један неочекивани поклон Аустроугарима.
Прочитај Више

Кад су Срби победили Бугаре порцијама за храну

Ова прича је о једном нестварном подвигу. За њен рецепт су потребни врела летња ноћ, нешто старији наши војници, четири пута више непријатеља који јуришају и - српске порције за храну.
Прочитај Више

Најневероватнија ствар коју вас у школи нису учили о Првом светском рату

Замислите да сваког дана идете 35 километара на посао. Али, не превозом, него пешке. И да немате плату. Плата вам је што сте живи. Замислите да на послу копате камен. Или, градите фабрику. Или копате водовод. Од хране, добијете пола векне хлеба. Сваки други дан. Понекад супа, ко зна од чега. Грејања нема, дрвене бараке...
Прочитај Више

ПИСМО СРПСКОГ ВОЈНИКА КОЈИ ЈЕ ТРЧАО ПЕТ САТИ У БИТКУ – ИЗ 1914. ЗА СВА ВРЕМЕНА

Свидела вам се прича о досад мало познатом боју код Смедерева у јесен 1914, том нестварном јуришу момака који су трчали пет сати да би стигли у битку и помогли старцима? Ово је њен наставак и... уопште није обичан.
Прочитај Више

НАЈНЕВЕРОВАТНИЈА БИТКА СРБА 1914. (о којој се не учи у школи)

Пробајте пет сати да трчите. Али, да носите терет од пет килограма. Не звучи лако? Ова прича је о једном таквом трчању, и то да би се стигло у чудесну битку о којој се не учи у школама.
Прочитај Више
1 2 3 5