Како до књиге „Гвоздени Пук“?

Последњи примерак првог издања бесплатне књиге „Гвоздени пук“ (2017.) послат је породици Љиљане Спасић. Она је као трудница, у седмом месецу трудноће, погинула од касетне бомбе бачене на Ниш 7. маја 1999. током НАТО агресије. Породица је пожелела примерак књиге и чим сам као аутор за ту жељу сазнао, књига је одмах упућена.

Послати су примерци и стотинама библиотека у Србији и Републици Српској, a остатак људима који су, материјално и нематеријално, помогли да до штампања првих хиљаду примерака дође. Истовремено, одвијало се прикупљање новца за друго издање, јер се јавило много људи који су желели књигу за себе.

Друго издање – такође „плануло“!

Богу хвала, а благодарећи добрим људима који су се укључили у ову причу, одштампано је 2019. и друго издање, чак и у већем броју од првог – светлост дана угледало је 1.300 нових примерака.

А и то је све подељено. Бесплатно, наравно, јер је „Гвоздени пук“ био, јесте и остаће искључиво бесплатан. 

Потом се скупљао новац за ново издање. Пријављени људи су стрпљиво чекали и – дочекали.

Треће издање је одштампано! Како до књиге?!

Одштампан је 2023. „Гвоздени пук“ и трећи пут, нових хиљаду књига. Оне се управо сада деле, и то по редоследу /списку људи који су се пријавили за свој бесплатни примерак (пријављивање се врши искључиво слањем мејла на darko.nikolic@gvozdenipuk.rs – а слање књига је, због нових царинских прописа, могуће само на територију Србије; просто – у иностранство могу да иду искључиво књиге уз фискални рачун, а како „Гвоздени пук“ није купљен, нити се продаје, те се не издаје рачун – јер је у питању поклон – до даљњег је могуће само слање по територији Србије).

Посебна погодност за дародавце!

Имајући у виду да се јавио огроман број људи, те је „ред“ прилично велики, дошло се у незгодну ситуацију. Они који желе књигу не могу одмах да је добију, јер се се многи јавили пре њих па зато новопријављени морају прилично да чекају. А они који би да плате, не могу да купе, јер се, просто, „Гвоздени пук“ не продаје. Нити ће се икада продавати.

Зато сам као аутор одлучио да се за следеће издање уради следеће: сваки добротвор, дародавац који уплати бар хиљаду динара плус поштарина, постаје приоритетан приликом дељења наредног тиража. Поштарина за штампану ствар је око 170 динара за територију Србије (књига има око 400 страна, тешка је мало мање од 500 грама, отуда поменута цена). Притом, дародавац ће не само помоћи да се књиге и даље штампају, већ се уз примерак за себе, обезбедити и један дар за њему/њој непознату особу.

Упамтити важну ствар!

Али, да се нагласи још једном: не мора нико ништа да плати да би књигу добио. Нико и – ништа. Јавите се мејлом и, не било вам тешко, стрпљиво сачекајте свој примерак. Пре или касније, стиже „Гвоздени пук“ до сваког ко га пожели. Не плаћате чак ни поштарину. А ова поменута „пречица“ за дародавце је, просто, један вид ауторске захвалности онима без чије помоћи ко зна кад би цела ова идеја заживела.

Искрено верујем да ће овакво решење убрзати прикупљање средстава за наредна издања, како би у што скорије време свако ко књигу „Гвоздени пук“ жели – могао брзо до ње и да дође.

Радосно бих да, овом приликом, известим да су завршени рукописи за још три књиге без којих се тешко може разумети биће српског војника и народа о којима говори књига „Гвоздени пук“. Неке од њих су одштампане, неке – чим буде било прилике, а више о њима можете наћи у Продавници.

Све информације о томе како, на различите а једноставне начине, можете да помогнете наставак дељења „Гвозденог пука“, налазе се на страници Донације.

 

Од Бога вам свима – сваког добра желим.

Дарко Николић,
аутор књиге „Гвоздени пук“

Related Posts

Гвоздени пук

Ово јесте сајт о Гвозденом пуку, али је заправо посвећен првом роману о њему и још неким, врло важним књигама.