Ово је једна јако важна фотографија. И те како има везе са Гвозденим пуком.

На њој су Вагдија Хамди и њен син Мажуб. Чувају у Тунису, у месту Мензел Бургиба, гробље на коме је сахрањено чак 1.790 српских војника који су дали живот у Првом светском рату.

Ми и не знамо где је Мензел Бургиба. А на 20 километара је од Бизерте, на северу Туниса. Не знамо ни да је на тамошњем локалном, католичком гробљу, одвојена парцела димензија малтене какве има фудбалски терен. Тамо су сахрањени војници који су се у том месту опорављали од ратних рана и преживљених страхота Албанске голготе.

Нису се опоравили.

Свако гробно место обележено је крстом у виду мача пободеног у земљу. Дар Француске.

И, тамо, међу осталим витезовима, подно хиљаду крстоносних мачева, леже и витезови Гвозденог пука:

Ђорђе Баловић, Павле Бошковић, Ђорђе Васић (Пепељевац), Новица Вранић (Суви До), Никодије Грујић (Бучумет), Живојин Димитријевић (Куршумлија), Величко Димић (Расовача), Милан Дикић (Прокупље), Александар Ђурић (Ниш), Душан Јоцић (Н. Божурна), Јован Ивановић (Алабана), Добривоје Јовановић, Вукадин Јовић (Штава), Зарије Јокић (Гојиновац), Недељко Кетић (Рача), Трајко Костић (Пуковац), Александар Крстић (Ниш), Милош Кујовић, Грујица Лукић (Блаце), Бранислав Маринковић (Стражава), Јован Марковић (Ниш), Микаило Нешић, Никола Павловић, Станко Пековић (Бучумет), Драгутин Петровић, Александар Петровић (Прокупље).

Бог да им душе прости.

(Хвала свима који су допринели да књига „Гвоздени пук“ поново угледа светлост дана. Ако желите да помогнете да ова идеја настави да живи, можете и сами да то учините на више начина. На пример, на месечном нивоу путем платформе Патреон (https://www.patreon.com/gvozdenipuk) или директним слањем прилога, за шта се упутства налазе на страници „Донације“.)

Related Posts

Гвоздени пук

Ово јесте сајт о Гвозденом пуку, али је заправо посвећен првом роману о њему и још неким, врло важним књигама.