Кад народни посланик налети на железничара српске војске

Те 1912, приликом ослобађања онога што се Старом Србијом звало, прва велика битка са Османлијама била је Кумановска. Милутин Миланковић, наш чувени научиник, решио да служи у војсци иако то као професор универзитета није морао. И, записао један необичан догађај у Скопљу.

Ово су његове речи:

Скоро из дана у дан полазили су санитетски возови, пуни рањеника, за Београд. Ту прилику уочи један наш млади политичар и каснији министар (Миланковић не наводи име) да се, када је из Београда дошао у Скопље (из ког су се Османлије повукле без борбе), одевен у официрско одело, и онде се прошетао, врати таквим возом кући. Но, командир воза (железничар, који је војни рок служио у својој струци) не даде му да уђе.

„Ја сам народни посланик!“, рече командиру.

Но, овај му одговори:

„Ове које возим, ТО су народни посланици. А не ти у твојој испегланој униформи!“.

Опсова гадно и залупи му пред носом врата вагона.

(Хвала свима који су допринели да књига „Гвоздени пук“ поново угледа светлост дана. Ако желите да помогнете да ова идеја настави да живи, можете и сами да то учините на више начина. На пример, на месечном нивоу путем платформе Патреон (https://www.patreon.com/gvozdenipuk) или директним слањем прилога, за шта се упутства налазе на страници „Донације“.)

Related Posts

Гвоздени пук

Ово јесте сајт о Гвозденом пуку, али је заправо посвећен првом роману о њему и још неким, врло важним књигама.