Кад су Шкоти уз гајде јуришали за Србе

Mеђу онима који су се раме уз раме борили са нашим прецима у Великом рату су и – Шкоти.

У оквиру 27. дивизије британске војске, па у њеној 81. пешадијској бригади, био је и Први батаљон „краљевских Шкота“, једна прилично славна јединица још од 17. века. Када је почео Велики рат, око хиљаду војника тог Првог батаљона најпре је било у Индији, па су пребачени код Ипра, на Западни фронт, а крајем 1915. у околину Солуна, где је требало помоћи Србима.

Акција је, међутим, била превише касно изведена, па Ирци, о којима смо већ писали, Французи, Енглези и ови Шкоти, нису успели да спрече Бугаре да изведу покрете који су Србе натерали на повлачење нама знано као Албанска голгота. Ипак, баш ови Шкоти, из Лотијана, древне низије у близини Единбурга (на слици приказани како иду на положаје 50-ак километара североисточно од Солуна), остали су ту где јесу. И, у годинама које су уследиле, гледали да помогну Србима колико се може, а колико је то команда наређивала.

Највећу борбу имали су 30. септембра 1916. када се кренуло у освајање стратешки важног села Моноклисија, ако бисмо га звали по садашњем, грчком називу, односно Горње Караџово, како су га звали локални становници. Тада су, посматрајући 500 метара брисаног простора до села које су браниле бугарске снаге, Шкоти после артиљеријске „припреме“ устали из лежећег положаја и, без икаквог заклона, по чистини, кренули на непријатеља.

Не би Шкоти били Шкоти да то нису урадили уз звуке гајди. И, уз те гајде, уследио је јуриш у коме су им погинула три официра и 17 војника, али је победа – извојевана.

Ирци су, у оквиру своје 10. дивизије, учинили да се и околина села очисти од непријатеља, због нешто већих губитака од шкотских – победа код Моноклисије је њима приписана, али… Да није било Шкота из Првог батаљона, њиховог јуриша уз гајде – не би било ни победе, а ни ове приче.

Сећање на њих, али и наше славне претке, гледаћемо да сачувамо од заборава. Ред је.
(Хвала свима који су допринели да књига „Гвоздени пук“ поново угледа светлост дана. Ако желите да помогнете да ова идеја настави да живи, можете и сами да то учините на више начина. На пример, на месечном нивоу путем платформе Патреон (https://www.patreon.com/gvozdenipuk) или директним слањем прилога, за шта се упутства налазе на страници „Донације“.)

Related Posts

Гвоздени пук

Ово јесте сајт о Гвозденом пуку, али је заправо посвећен првом роману о њему и још неким, врло важним књигама.