Кад је српски војник марширао Лондоном

Током Великог рата било је на хиљаде нестварних сцена. Уосталом, можете ли да замислите како сада српски војници марширају лондонским улицама?

А то се, ето, десило у Првом светском рату. Са великим разлогом. Лепим разлогом.

Не, није никакава парада била у питању. У питању је била љубав.

Када су ратне страхоте почеле, а нарочито када је 1915. тифус однео десетине хиљада живота из Србије, део српске младежи је пребачен у земље савезника. Не мали број и на територију тадашњег Уједињеног Краљевства Велике Британије и Ирске.

Неки од најбољих српских војника чији су малишани били на опоравку на британском тлу, добили су од команде дозволу да их, током мирнијег периода 1915, на неколико дана посете. Мада, нису баш после доласка бродом отишли „куд који мили моји“, већ су корачали заједно. Како се српски војник једино и држао тих дана, тих година.

Тај марш лондонским улицама нашао се сада и пред вама. Не као занимљивост коју нас, ето, нису учили у школама, већ као подсетник – на љубав. Њихову љубав према отаџбини коју су својим жртвама створили преци, и њихову љубав према потомцима.

Нама.

(Хвала свима који су допринели да књига „Гвоздени пук“ поново угледа светлост дана. Ако желите да помогнете да ова идеја настави да живи, можете и сами да то учините на више начина. На пример, на месечном нивоу путем платформе Патреон (https://www.patreon.com/gvozdenipuk) или директним слањем прилога, за шта се упутства налазе на страници „Донације“.)

Related Posts

Гвоздени пук

Ово јесте сајт о Гвозденом пуку, али је заправо посвећен првом роману о њему и још неким, врло важним књигама.