Мали задатак из Великог рата за вас. Решење је одмах дописано испод питања, и једноставно је.

Задатак: у војсци сте која треба да пређе реку, моста нема, али је ово место на коме то треба што пре извести, како би се, на другој обали, хитно заузео положај за битку која следи. Брза процена ширине речног тока од велике је важности, да би инжињерске јединице прибавиле грађу и направиле прелаз. Како ту ширину реке израчунати, баш брзо, а имате на располагању само пешадију?

Једноставно.

Пред вама је графички приказ те ситуације, у којој је најпре неопходно одабрати јасно уочљиву ствар на другој страни реке, најбоље дрво, а да је близу обале. То је означено као тачка А.

Даље је све ствар најједноставније математике. На обали на којој сте, станете тачно наспрам дрвета (тачка Б) и удаљите се, идући вашом обалом, унапред одређен број корака (рецимо стотину). Кад се зауставите, ту је кључна, тачка В. Ту се пободе штап. Од тачке В наставите да идете обалом исто онолико колико сте прешли од тачке Б до тачке В. Дакле, још стотину корака. Тако сте добили нову, тачку Г. И, од ње вас још дели само једно корачање до коначног решења.

Почнете из тачке Г да се удаљавате од реке, тако што вам она остаје иза леђа. И, идете тако док не дођете на позицију са које, рецимо из чучња, гледајући у штап који сте поболи у земљу – не видите да вам он „спречава“ поглед ка дрвету. И, ту вам лежи решење.

Од тачке Г до најновије, тачке Д на којој сте се зауставили, удаљили сте се исто онолико колико има од А до Б, што је – ширина речног корита.

Ето, за трен – решено. Уосталом, инжињерске јединице које су у српској војсци ово радиле стварно су се и звале „мостови трен“.

Преци су нам можда стварно били храбри, али су свакако били и мудри. Ово се учило у официрским школама, а има заиста корисних ствари у књигама.

Сећање на славне претке, управо и кроз књиге, настављамо да чувамо на www.gvozdenipuk.rs)

(Хвала свима који су допринели да књига „Гвоздени пук“ поново угледа светлост дана. Ако желите да помогнете да ова идеја настави да живи, можете и сами да то учините на више начина. На пример, на месечном нивоу путем платформе Патреон (https://www.patreon.com/gvozdenipuk) или директним слањем прилога, за шта се упутства налазе на страници „Донације“.)

Related Posts

Гвоздени пук

Ово јесте сајт о Гвозденом пуку, али је заправо посвећен првом роману о њему и још неким, врло важним књигама.