Педесет необичних имена која много тога говоре о нама

Написаћемо вам 50 имена. Испрва вам неће значити ништа, за многе од њих нисте ни чули никада. Али, то нису било која имена.

У питању су необична имена која су се користила у Србији пре 100 година, имена војника Гвозденог пука који су пали у првој години ратовања, 1912, за ослобођење Старе Србије и Косова и Метохије од Османлија. Обратите пажњу колико се сада… другачије зовемо:

Никита, Агатон, Паун, Методије, Аксентије, Захарије, Тодосије, Јевтимије, Сотир, Антанасије, Нићифор, Јоргач, Јевђеније, Милурко, Спира, Васелије, Јордан, Пејча, Мирча, Глигорије, Јеротије, Аранђел, Настас, Анфеја, Прокоп, Евстратије, Никодин, Аврам, Спиридон, Тимотије, Ука, Тебриг, Јосиф, Пејчин, Христа, Јоксим, Цветан, Тренча, Танаско, Алемпије, Милич, Дода, Христифор, Пантелије, Хранислав, Рисентије, Диконије, Јанићије, Доброније, Тимотије, Ставра, Јаблан, Никодије. Бог душе да им прости, као и свим саборцима њиховим.

(„Бонус“: Последњи поздрав и за младиће који су се звали Иса, Реџеп, Рустен, Усејин… а који падоше за исту ову земљу, у истом Гвозденом пуку. Бонус, тек да „не Србујемо“ на погрешне начине. Јер, и није Србовање неко… бусање у прса. Већ љубав, која ништа не тражи заузврат, и – жртва, којом дајемо све од себе. Љубав према роду своме, а жртва за оне око нас. Ако не верујете нама, верујте Јоргачу, Никити, Уки, Реџепу, Тебригу, Христи, Иси, Усејину, Добронију…)

(Хвала свима који су допринели да књига „Гвоздени пук“ поново угледа светлост дана. Ако желите да помогнете да ова идеја настави да живи, можете и сами да то учините на више начина. На пример, на месечном нивоу путем платформе Патреон (https://www.patreon.com/gvozdenipuk) или директним слањем прилога, за шта се упутства налазе на страници „Донације“.)

Related Posts

Гвоздени пук

Ово јесте сајт о Гвозденом пуку, али је заправо посвећен првом роману о њему и још неким, врло важним књигама.