Можете ли да запамтите један број? Овај: 27,78.

Јако битан број. Баш.

Када се погледају страдања и разарања која сваки рат, по својој чудовишној природи, доноси – онај Велики, Први светски, оставио је ужас за собом. По Србију, нарочито.

Да, било је држава које су изгубиле више људи. Руси 3,3 милиона од њихових 175 милиона грађана, Немци 2,8 милиона од 64,9, Аустроугарска 2,08 милиона од 51,4, Французи 1,7 од 39,6 милиона, а Британци 1,01 од 45,4 милиона.

Али…

Русија је у Великом рату изгубила 1,94% своје популације. Немци 4,3%. Аустроугари 4,05%, Французи 4,39%, Британци 2,23%. Страшне су то бројке, понегде малтене 5% становништва, сваки 20. грађанин, трагично је страдао у Првом светском рату.

А Србија?

Према подацима Мировне конференције у Паризу, Србија је изгубила 1.247.435 људи. Од око 4,5 милиона колико их је било у држави пред избијање рата, трагично је страдало скоро милион и 250.000 хиљада наших сународника.

Србија је тада изгубила тачно 27,78% своје популације.

27,78%.

Нестварно, зар не?

Ратови су страшна ствар. Зато треба поштовати и сећати се оних који су дали своје животе да бисмо ми данас били ту где јесмо, у прилици да будемо бољи него што јесмо.

Чување сећања на те наше претке, уз чудесне детаље о најодликованијој јединици коју је Србија имала, настављамо на www.gvozdenipuk.rs

(Хвала свима који су допринели да књига „Гвоздени пук“ поново угледа светлост дана. Ако желите да помогнете да ова идеја настави да живи, можете и сами да то учините на више начина. На пример, на месечном нивоу путем платформе Патреон (https://www.patreon.com/gvozdenipuk) или директним слањем прилога, за шта се упутства налазе на страници „Донације“.)

Related Posts

Гвоздени пук

Ово јесте сајт о Гвозденом пуку, али је заправо посвећен првом роману о њему и још неким, врло важним књигама.